Тренировки по Кикбокс, Бокс, Тае Бо, Табата и др.

Блог

Начало»Мотивация»Треньорът – връзката между тялото и ума по време на битка

Треньорът – връзката между тялото и ума по време на битка

Битката – това е моментът, в който трябва да обедините тялото и ума си в едно цяло; да покажете, че тялото ви е тренирало стотици комбинации – всяка една по хиляди пъти, а вие имате достатъчно силна психика да поемете удар и след това да нанесете три, четири или дори пет поредни удара като контраатака. В залата вие основно тренирате тялото си, а качвайки се на ринга, започва истинската работа за ума ви. В повечето случаи обаче сте твърде изморени, за да се съсредоточите върху стратегията или има твърде голямо напрежение и не можете да мислите за друго, освен да оцелеете. Тогава идва една от най-критичните задачи за вашия треньор – да ви изкрещи ударите в точния момент. Но това не е всичко.

Не премисляйте – нека треньорът прави това вместо вас
Начинаещите бойци имат навика да премислят твърде много отделните ситуации на ринга. За ситуация може да се приеме всяка размяна на удари, а такива има десетки по време на един рунд. Тези бойци често започват да анализират случващото се и се парализират – изглеждат объркани, все едно са неспособни да се движат. Ако това се случва и на вас, просто се опитайте да бъдете „тук и сега” – блокирайте ударите, изтегляйте назад и най-вече – слушайте напътствията на треньора в ъгъла. Ще откриете, че тялото ви може да реагира по-бързо и лесно на виковете на треньора, отколкото мозъкът ви може да осмисли ситуацията, да свърже логически всички парчета и чак тогава да каже на тялото ви да изпълни дадена команда.

Треньорът ви помага да издържите тежките рундове срещу силни съперници
Вашият треньор е до вас, за да ви помогне да изградите стратегия, когато се изправяте срещу силни противници. Дори да започнете мача, водейки се по стабилния си план, не е изключено да бъдете надиграни или иначе казано – стратегията на другия ъгъл да бъде по-успешна от вашата. Ако нямате изградена връзка с треньора си, вие просто ще застанете в глуха защита и ще спрете да връщате контраатаки. Добрият треньор е там, за да обърне подобни ситуации във ваша полза, но вие трябва да сте в състояние да заглушите всичкия шум, който се създава в залата, и да оставите тялото ви да се води по гласа на треньора.

Артин Маргосян и тренер Драганов

Тренер Драганов с последни напътствия преди Артин Маргосян да влезе в битка.

Ролята на треньора в почивката между рундовете
Минутата между рундовете е изключително важен момент, който оказва голямо влияние на вашата психика. Вашият треньор ви познава и може да прецени по-добре от вас дали имате нужда да седнете и да се раздвижи кръвта в тялото ви чрез масаж, или можете да стоите прави (ако не са ви нанесли голям брой чисти удари). Трябва да му се доверите и да не влизате в излишни спорове с него, защото, освен че така губите време да възстановите добре и да чуете полезни съвети, вие показвате неуважение чрез несъгласието си. Добрият треньор е и добър психолог – той не стои над вас и не ви крещи, когато не давате всичко от себе си или сте изгубили един рунд. Добрият треньор знае, че трябва да мотивира своя състезател като му напомня за тежките тренировки и всичко, което са постигнали заедно като отбор. Добрият треньор знае, че прекалените хвалби в почивката могат да вдигнат излишно самочувствието на боеца и той да се представи по-зле в следващия рунд. Затова каквото и да сте направили, не очаквайте да чуете оценка на играта си – било то само положителни коментари или допуснатите грешки. Слушайте съветите и се съсредоточете върху боя, оставете всичко останало за след мача.

Независимо крайния резултат от срещата, вие трябва да бъдете благодарни, че има човек, който безрезервно ви подкрепя. Треньорите знаят, че факторите за победата са много – състезател, подготовка, психика, късмет, а понякога и недобре подготвен съперник, но когато става въпрос за загуба – повечето треньори смятат, че вината е изцяло тяхна. Вие, състезателите, не забравяйте, че с треньора ви сте един отбор и винаги е по-добре да имаш човек в ъгъла, отколкото да излизаш сам на ринга.

Ивайло Панев Шумен 2019

Ивайло Панев – победа!

 

Автор: Ива Бънова

Тагове -
СК ТЕРЕС

Автор

Администратор

Напишете коментар

*