Тренировки по Кикбокс, Бокс, Тае Бо, Табата и др.

Блог

Начало»Мотивация»Ползи за психиката от бойните спортове

Ползи за психиката от бойните спортове

Професионалните бойци рискуват здравето си всяка една секунда, щом стъпят на ринга. Бойните спортове носят очевидната опасност от физическо нараняване, но някога замисляли ли сте се, че може да има ползи за психиката от този тип тренировки и от спарингите? Бойните спортове са се превърнали в най-модерния и любим начин за разтоварване на хора от цял свят – известни личности като поп певицата Ели Гулдинг и дори кралски особи в лицето на Принц Хари са избрали този спорт поради различни причини. Те и много други модели за подражание споделят в социалните мрежи, че справянето със стреса и тревожността са причините да сложат боксовите ръкавици и да си намерят спаринг партньор. Всяка форма на физическа активност се препоръчва от лекарите и не е нужно да бъдете Мохамед Али между въжетата, за да подобрите емоционалното си състояние.

В следващите редове ще ви представим част от ползите на бойните спортове, заради които си заслужава да се поизпотите в залата

1.Изключвате се от външния свят, за да присъствате ТУК и СЕГА
Боксът и кикбоксът изискват пълна концентрация по време на тренировката. За да се справяте добре, ще ви е нужно да се забравите за случващото се навън и да бъдете 100% фокусирани. Този спорт е бърз, динамичен и най-вече забавен. След като излезете от залата, умът ви ще е превъзбуден, така че трудно ще можете да мислите за друго освен за невероятната тренировка.

2. Начин за справяне със стреса + стимулиране на хормона на щастието
Важно е да се справяте с негативните емоции по здравословен начин, затова вложете цялата си агресия и работете върху подобряване на техниката и силата си. Но и без физическа агресия, боксът също влияе добре на тялото и психиката. Удрянето на чувала помага за отпускане на напрежението в мускулите, което се натрупва при стресови ситуации. Освен това колкото повече се движите по време на тренировка, толкова повече мозъкът ви увеличава производството на ендорфини – невротрансмитерите, които предизвикват чувство на щастие при хората.

бокс за жени в Терес

3. Не сте сами и се мотивирате от останалите
Понякога може да бъде трудно да се мотивирате за тренировка сами или дори и да го направите, едва ли ще дадете всичко от себе си, тъй като няма с кого да се съревновавате. Макар и боксът да не е колективен спорт, тренировките в залата са групови. Без значение дали ще е спаринг, ще си партнирате по двойки или просто ще придържате стъпалата на другия, докато прави коремни преси – вие винаги тренирате с още един човек. Груповата тренировка е чудесен начин за мотивация, а освен това е доказано, че създава среда за социална подкрепа и намалява чувството на самота.

4. Помага ви да научите много за вас самите
Бойните спортове ви помагат да осъзнаете и разберете как работи и реагира мозъкът ви, докато вие развивате своя стил на игра. Тренировките са много повече стратегия, отколкото просто хвърляне на удари. От прави, крошета и ъперкъти до кикове, колена, отклони и ескиважи – бойните спортове се състоят от безброй много комбинации, които, събрани в последователност, могат да изглеждат красиво подобно на един танц. За да правите комбинациите с добра техника и прецизност, се изисква много концентрация, практика и постоянство, но веднъж усвоено – боксът е умение, което може да помогне на всичко – от баланса до рефлексите ви.

5. Изгражда самоувереност
Заедно с физическата сила, бойните спортове помагат за това да се чувствате по-силни психически и изграждат у вас бойния дух, който ще ви помага в много по-трудни моменти от живота. Те могат да ви внушат усещането за постижение, което пък ще ви вдъхне кураж и самоувереност. Много от уменията, които научавате в залата, са напълно приложими и извън ринга – преценка на човека срещу вас, изграждане на собствен стил, както и овладяване на емоциите могат да ви помогнат в работата и в социалната ви среда.

Независимо дали искате да направите красиво тяло, да подобрите емоционалното си състояние, или просто да се развиете в още една област – тренировките ще допринесат и за трите неща, като заедно с това ще ви останат приятни спомени за цял живот!

 

Ползи за психиката от бойните спортове

Автор: Ива Бънова

СК ТЕРЕС

Автор

Администратор

Напишете коментар

*