Тренировки по Кикбокс, Бокс, Тае Бо, Табата и др.

Блог

Начало»Новини»Спортът по време на карантина и защо физическото здраве е едно от най-важните неща в ежедневието ни?

Спортът по време на карантина и защо физическото здраве е едно от най-важните неща в ежедневието ни?

Интервю с Николай Драганов – треньор по кикбокс и председател на Спортен клуб „Терес“, за първи брой за 2021г. на училищния вестник на Английската гимназия „Делта Те“.

Защо всяко дете трябва да спортува?
– Ползите от спорта за децата са много, както чисто физически, така и за поддържане на добро психическо здраве. Липсата на спорт при децата се отразява много лошо върху развитието им. Например, когато едно дете тренира редовно, то развива мускулатурата си и вероятността да получи хернии или други болки в кръста и гърба намалява. Още един пример е, че докато децата тренират, те увеличават капацитета на своите бели дробове. Това в много случаи спомага за преодоляване на добре познатата ни болест астма, както и на други подобни белодробни заболявания.
Освен чисто физически, спортът развива и психическото здраве на децата. Прави ги по-устойчиви на натоварвания в ежедневието, било то физически или психически. За това силно препоръчвам всяко едно дете да се занимава с някакъв вид спорт поне 2-3 пъти седмично.

Как влияе обездвижването на подрастващия организъм?
Най-видимият ефект е затлъстяването. Но това е само очевидното. Зад външното затлъстяване стои и затлъстяването на вътрешните органи, като сърцето например. Това води до по-трудната работа на конкретния орган , а от там и до здравословни проблеми, които с времето се наптрупват и започват да се „обаждат“ един по един.

Защо хората във всички възрасти трябва да се занимават със спорт?
– Спортът и движението трябва да са приоритет във всяка една възраст, не само при подрастващите. При децата е важно, защото в детска възраст се изграждат основните навици, но не трябва да забравяме, че е важно да поддържаме тези навици и когато вече сме възрастни. Имаме едно тяло, в което ще прекараме целия си живот, колко дълъг ще е той и как ще живеем през повечето време в него зависи от това какви грижи полагаме за здравето си – спорт, храна, хигиена, сън, почивка и т.н. Много хора ще кажат, че е прекалено трудно в това напрегнато ежедневие, все не ни остава време за всичко. Повечето от нас са готови да отидат до другия край на града, за да заредят колата си с по-хубав бензин. Да дадат хиляди левове за ремонт на кола, която сменят на всеки 4-5 години. Не са готови, обаче да положат същите усилия за тялото си, в което ще прекарат целият си живот… Определено трябва да се замислим по този въпрос.

Какви са предимствата на кикбокса и на какво учи този спорт?
– Кикбоксът развива качества като самодисциплина, издръжливост, координация, воля, самоконтрол, самочувствие, гъвкавост, хармонично тяло и др. Все качества, които всеки родител би искал за детето си или дори за самия себе си. В залата се учим да не показваме умората и болката, да каляваме психиката, за да сме в състояние да издържим на тежките натоварвания. Учим се как да се храним правилно, за да може да влезем в категорията, в която желаем да играем. Кикбоксът е комплексен спорт, който развива комплексно физиката и психиката на трениращите.

Как протича една тренировка по кикбокс в „Терес“?
– Всяка тренировка започва с подготовка на мускулите за натоварванията, които ги очакват. Така наречената загрявка. Обикновено трае около 10-15 мин. След това започва същинската част, в която учим и оттренирваме специфични техники за нашия спорт. Те могат да бъдат отработвани във въздуха, по двойки с партньор, на боксовия чувал и т.н. Тренировките завършват с така наречената разгрявка или подготовка на тялото за почивката, която предстои и свалянето на напрежението от мускулите.

Какви други спортове се предлагат в Терес?
– Освен кикбокс, в клуба предлагаме бокс и муай тай. Имаме групи и за функционално кондиционни тренировки. Повечето от тях са разделени на начинаещи и напреднали. Имаме и отделна група за най-малките от 7 до 12 години.

Какво може да посъветвате децата и младите хора като цяло?
– Грижете се за тялото и здравето си! Тези усилия ще ви се отблагодарят в един или друг момент. Полагайте усилия за физическото си здраве, като спортувате поне 2-3 пъти седмично. Избягвайте вредните храни. Учете постоянно нови неща – това е вашата тренировка за мозъка. Създайте си социални контакти, които ще ви помагат да поддържате по-добър начин на живот.

Интервю взе: Полина Севова, 12з клас
Целия първи брой на училищния вестник на Английската гимназия може да прочетете тук.

Спортът по време на карантина и защо физическото здраве е едно от най-важните неща в ежедневието ни? Интервю с Николай Драганов – треньор по кикбокс и собственик на Спортен клуб „Терес“.

СК ТЕРЕС

Автор

Администратор

Напишете коментар

*