Тренировки по Кикбокс, Бокс, Тае Бо, Табата и др.

Блог

Начало»Блог»4 минутна тренировка: Интересни факти за ТАБАТА тренировките

4 минутна тренировка: Интересни факти за ТАБАТА тренировките

Възможно ли е да се натоварите достатъчно само за 4 минути? Нека Ви представим някои факти за Табата тренировките, които ще Ви помогнат да решите дали това е тренировката за Вас.

Тренировки по табата пловдив кючук париж в teres.bg

Какво всъщност е Табата?

Табата е тренировка с висок интензитет, открита от психолога Д-р Изуми Табата в Токио. Тя е създадена, за да даде на тялото максимална полза от тренировката в много кратък период от време. Базисната структура на тренировъчния метод Табата включва пълна тренировка в рамките на 4 минути. Ето как обикновено протича тренировката по Табата:

 • 20 секунди интензивна тренировка (тренирате с всички сили всяка секунда)
 • 10 секунди почивка (спирате да тренирате, отдъхвате си и се подготвяте да започнете отново)

Повтаряте, почивате, повтаряте и така 8 сесии или рунда.

Табата тренировките могат да се правят с тежести, упражнения със собствено тегло или комбинация от двете. Пример за упражнения, често използвани при Табата са клекове, мъртва тяга, лицеви опори, набирания, коремни преси, гребане, велоергометър и спринтове. Ключово е да се използват упражнения и тежести, които да са достатъчно предизвикателни, за да се натоварите, но не и прекалено, за да успеете да завършите пълната 4 минутна сесия. 4 минути могат да изглеждат малко време, но няма да Ви се струват малко, когато тренирате с пълна сила.

Предимства на Табата:

 • Ще горите мазнини!

Интензивната тренировка ще повиши метаболизма Ви, както и аеробен и анаеробен капацитет. Вмъкването на две Табата тренировки седмично, ще Ви помогне да свалите излишните мазнини.

 • Много е бърза!

Дори най-заетите хора могат да отделят четири минути от деня си. Взимате предимствата на дългата тренировка, без да се налага да губите време.

 • Тренировката е гъвкава!

Табата може да се прави чрез разнообразие от упражнения. Имате възможността да променяте тренировката колкото искате (добавете тежести, повече аеробика и т.н.). В допълнение, толкова е бърза, че няма как да Ви отегчи.

 • Работи!

Табата техниката е подробно проучвана. Причината да става толкова популярна е, защото хората виждат резултати.

Табата тренировки пловдив терес

Недостатъци на Табата:

 • Интензивна е.

Табата изисква да тренирате с много голям интензитет и може да е опасна за хора, които са предразположени към инфаркт или инсулт. Ако сте имали инфаркт, инсулт или високо кръвно, се посъветвайте с лекар, който да определи дали Табата е подходящата тренировка за Вас.

 • Случват се травми.

Независимо какво тренирате, може да получите травма, но поради бързото темпо на Табата тренировките, може по-лесно да се нараните ако не внимавате. Може да изпуснете тежест или техниката Ви да страда от бързото темпо. Поради тези причини трябва да много да внимавате как изпълнявате упражненията.

Няколко съвета, преди да започнете с Табата:

 • Подгответе се предварително за своята Табата тренировка, решавайки предварително какви упражнения ще включите, по какъв ред ще ги изпълнявате и ако е нужно оборудване, то трябва да е подготвено предварително.
 • Променяйте упражненията във всяка сесия, за да тренирате всички мускулни групи. Например, в една сесия може да правите клекове, в друга лицеви опори, в трета подскоци и т.н.
 • Табата е интензивна тренировка и със сигурност ще Ви го покаже на следващия ден. Дайте на тялото си необходимото време за възстановяване между тренировки. Също така запомнете, дайте на тялото си нужното за възстановяване количество храна, както и загрявайте и разгрявайте след тренировка.
 • Използвайте таймер, за да следите всяка сесия, вместо да се опитвате да броите на ум. Тази тренировъчна техника ще държи ума и тялото Ви достатъчно заети.

Надяваме се да сме Ви убедили в предимствата на Табата тренировката. Този тип функционална тренировка може да се извършва, както вкъщи с определени от Вас тренировки, така и в зала с инструктор. Ако искате да тренирате в надъхваща среда с опитни инструктори, разгледайте нашата програма и заповядайте на тренировка по Табата в Teres Gym & Fight Club !

Автор

The author didnt add any Information to his profile yet

Напишете коментар

*