Тренировки по Кикбокс, Бокс, Тае Бо, Табата и др.

Блог

Начало»Блог»Масажът-релакс за нервната система

Масажът-релакс за нервната система

Масажът е познат ба света от преди новата ера. Още в Египет, Китай и Древна Елада, са лекували с масажи. И не само, археологическите открития свиделстват, че в Индия, Япония, Корея, Месопотмия и Рим, са се възползвали от целебните свойства на мануалната терапия. Днес, също както преди векове, ние имаме нужда от масажи. Но защо да прибягваме до тях, когато се чувстваме не във форма?

Защо ни е нужен масажът?

С мануален метод се лекуват схващания, за които геловете против ставни болки не помагат. Също така се отнема от нервното напрежение. Масажите са здраве, не само за мускулите и кръвоносната система, но и за нервната система. Мануално се облекчават дори леки неврози, но при този тип заболяване е добре да се потърси и допълнителна, експертна помощ.

Чрез масаж се раздвижват счупвания, навяхвания, спортни травми. Подлагането на този тип терапия, носи гарантирано облекчение.

Исторически преглед на масажа в древния свят

В 2330 г. пр. н.е. в гробницата на древноегипетския лечител Акхмантор, са изписани сцени, изобразяващи масаж. Съоръжението, известно още като „Гробницата на лекаря“, ни разкрива масажни дейности, извършвани от мъж на мъж.

Във времето от 722-481 г. пр. н.е. в Китай е съставен наръчник с масажни техники, описващ мануалното лечение, по време на есенния и пролетния период. Около 700 г. пр. н.е. е споменат Биан Куе, китайски лечител, използвал масажите, като средство в своята медицинска практика.

Омир пък споменава в „Илиада“ и „Одисея“ масажната маса, като място, на което войните отпускали уморените си крака и лекували своите рани.

Около 500 г. пр. н.е. е създаден традиционния тайландски масаж Nuad Boran и тайландската медицина. А по-късно във времето, в Библията е описано, как се лекува с масло от Смирна.

Развитието на масажа в новата ера

В Древен Рим също са познавали масажните практики, а Гален пише за някои от тях. През Средновековието Авицена оставя на поколенията творби, които включват изчерпателна сбирка и систематизация на фрагментарна и неорганизирана гръко-римска медицинска литература. Тези антични източници са преведени по това време на арабски език, като Авицена ги допълва тези,с бележки, вдъхновени от собствения си опит. В трудовете си лечителят описва масажите, като средство за лечение.

През 1776 г. настъпва революцията в масажите за европейците. Двама френски мисионери в Китай- Жан Жозеф Мари Амио и Пиер-Марстил Сибо, превеждат резюмета, съдържащи списък на лечебни растения и указания за лечебни масажи. Отново през тази година, шведът Хенрих Линг, изобретява класическия европейски масаж, наречен още „шведски масаж“. След откритието си Линг е наречен „баща на масажа“.

През 1813 г. шведите, вдъхновени от откритието на Линг, създават в Стокхолм, Швеция, Кралският гимнастически централен институт за обучение на гимнастични инструктори.

През 1878 г холандският практикуващ масажист Йохан Георг Мезгер прилага френски термини, за да назове пет основни техники за масаж и моменти в „шведската масажна система“. Тези техники са: 1. с дълги, плъзгащи се удари, 2. с повдигане и месене на мускулите, 3. твърди, дълбоки, кръгови движения на триене, 4. и 5. бомбардировка, разклащане или вибриране на специфични мускули.

В по-близкото минало, през 1984 г., за първи път масажните дейности на спортистите, са телевизионно отразени, по време на Летните олимпийски игри през в Лос Анджелис. Нашите мануални услуги са: класичеси масаж, антицелулитен масаж и спортен масаж.

Антицелулитен масаж

Един от най-ефективните методи за борба с целулита е ръчният (мануален) антицелулитен масаж. Посредством този метод се постига „разбиване“ на целулита, т.е. дренират се мастните натрупвания, за да се изхвърли от тялото задържаната лимпфна течност, която пречи на усвояването на мазнините

Масажът ускорява процеса на изгаряне на мазнините, но е необходим и персонален хранителен режим, който да облекчи задачата на тялото по сваляне на килограми. Ние предлагаме антицелулитни пакети, които включват масаж, тренировки, индивидуален хранителен режим и 4 седмичен мониторинг от медицинско лице. Всичко това е на стойност 200 лв. Но има и по-евтин пакет, който включва само масаж и тренировки.

Класически масаж

Предлагаме и класически масаж, който се прилага с цел цялостно релаксиране и тонизиране на организма. Този тип мануални дейности, стимулират имунната система и освобождават тялото от умората, оптимизират кръвообращението и намаляват напрежението в мускулите.

Класическият масаж е подходящ при усещане за обща скованост на тялото, свързана със заседнал начин на живот. Прилагането на този вид профилактична терапия, ще  подобри вашето физическо състояние и ще ви направи по-устойчиви на стреса и динамиката в ежедневието.

Спортно възстановяване и рехабилитация

Ние, от Teres Gym & Fight Club, заедно с рехабилитатора Запрян Маджаров, ви предлагаме – спортно възстановяване и рехабилитация.

Както знаете, правилната, навременна и адекватна рехабилитация може да обърне хода на много състояния, като се постигне частично или пълно възстановяване на движенията.

TERES - Gym & Fight Club

Автор

Teres - Gym & Fight Club е една от най-модерно оборудваните спортни зали за бойни изкуства в страната. В Teres - Gym & Fight Club се провеждат тренировки от рано сутринта до късно вечерта. Освен до сега познатите ни класове по Кикбокс и Кросфит (Силово-кондиционни тренировки), в новата зала има и много нови класове като бокс, кардио, кикбокс, тае-бо, бокс за жени, табата и други.

Напишете коментар

*